ASIGURARI LOCUINTA

 

Asigurarile de locuinta sunt impartite in doua categorii importante

A. Asigurarile obligatorii de oocuinta (numite PAD) – sunt contractele de asigurare a locuintei, obligatorii conform prevederilor legale in vigoare, ce ofera protectie imobilului asigurat impotriva inundatiilor, alunecarilor de teren si a cutremurelor.

Aceste polite de asigurare pot fi emise de catre orice societate de asigurare colaboratoare Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

Legea prevede ca locuintele construite din lemn, beton armat, caramida etc. sa fie asigurate impotriva riscurilor mentionate mai sus prin plata unei prime de asigurare in valoare de 130 lei, cu o suma asigurata de 100.000 lei. Locuintele ce au la baza orice material netratat chimic sau termic pot fi asigurate platind o prima de asigurare de 50 lei la o suma asigurata de 50.000 lei.

In cazul asigurarilor obligatorii de locuinta prima de asigurare se achita integral la emiterea politei.

 

  B. Asigurarile facultative de locuinta – sunt acele forme de asigurare complexe ce ofera protectie imobilelor si bunurilor impotriva unei game extinse de riscuri.
Asigurarea locuintei impotriva fenomenelor atmosferice, calamitatilor naturale, incendiu, caderea aparatelor de zbor, evenimente socio-politice etc.

Asigurarea Bunurilor impotriva riscului de furt, distrugere si avarie.

Asigurarea de Raspundere Civila - presupune despagubirea tertilor afectati de incidente survenite in interiorul locuintei, produse de persoana asigurata sau de membrii familiei sale ce au drept domiciliu stabil imobilul asigurat.