asigurarea obligatorie pad - lege noua
Mai putin de 2 mil. de locuinte au o asigurare obligatorie (PAD) la finalul lunii martie 2023, in conditia in care Romania este pe primul loc in UE la procentul de proprietari.
In prezent, doar ceva mai mult de o locuinta din 5 este asigurata, gradul de cuprindere fiind putin peste 20%, cu toate eforturile PAID Romania, companie care administreaza acest tip de asigurare. Specialistii in asigurari sunt unanimi in a aprecia ca acest procent este unul mult prea mic fata de riscurile la care sunt supuse locuintele noastre.
Pentru a spori gradul de protectie al acestora impotriva catastrofelor naturale, Parlamentul a votat recent o noua lege, care a fost deja promulgata de catre presedintele Klaus IOHANNIS si publicata in Monitorul Oficial. Cum arata forma modificata a Legii si ce noutati aduce, dar si ce efect vor avea ele asupra sporirii sigurantei proprietarilor de locuinte.
Plenul Camerei Deputatilor, for decizional, a adoptat miercuri, 12 aprilie 2023, o serie de modificari la Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (polita PAD). Vezi care sunt principalele schimbari.
Una dintre modificari se refera la pretul asigurarii obligatorii pentru locuintele de tip A va creste la 130 de lei pe an, fata de 100 de lei (20 de euro) pe an in prezent, in timp ce pretul pentru locuintele de tip B ramane la 50 lei (10 euro in prezent).
Amendamentul a fost propus recent, la un proiect de lege din 2020, de PAID Romania (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), societatea care gestioneaza sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte.
Tipurile de locuinte pentru care se incheie asigurari obligatorii sunt urmatoarele:
Tip A - constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;
Tip B - constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.
Atentie! Nu intra sub incidenta PAD anexele, dependintele, dotarile si utilitatile care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici bunurile din interiorul locuintei.
Plenul Camerei Deputatilor, for decizional, a adoptat cu 169 de voturi pentru, 62 impotriva si 12 abtineri, modificarile la Legea PAD.
Pentru contractele anuale, suma asigurata care se acorda in temeiul prezentei legi, este:
- 100 000 lei, pentru fiecare locuinta de tip A;
- 50 000 lei, pentru fiecare locuinta de tip B.
Suma asigurata obligatoriu si prima obligatorie aferenta pot fi modificate prin reglementari emise de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF); in acest caz, pentru contractele multianuale, suma asigurata obligatoriu si prima de asigurare aferenta se reactualizeaza la data aniversarii anuale."
Contractul PAD este valabil pe o perioada de cel putin 12 luni, cu incepere cel mai devreme de la ora 0,00 a celei de a cincea zile calendaristice de la data la care s-a emis contractul de asigurare. Totodata, contractul PAD poate fi emis, cu acordul partilor, si pentru perioade mai mari de 12 luni, numai in multiplu de 12 luni.
Legea : https://www.cdep.ro/comisii/economica/pdf/2023/rp236_20.pdf
Potrivit documentului, in situatia schimbarii proprietarului unei locuinte care este asigurata obligatoriu si pentru care prima de asigurare a fost achitata integral, contractul PAD ramane valabil pana la data trecuta in contract, beneficiarul asigurarii fiind noul proprietar."