ASIGURARE RCA


RCA-ul este asigurarea obligatorie de raspundere civila auto prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto sunt despagubiti, fie ca este vorba de daune la autovehicule, vatamari corporale, decese sau pagube aduse proprietatilor. Aceasta asigurare se incheie pentru toate autovehiculele inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania.


PROPRIA ASIGURARE RCA

  • NU protejeaza autovehiculul dumneavoastra 
  • NU va da dreptul la despagubiri chiar daca ati fost vinovat sau nevinovat de producerea accidentului.

 

SCOPUL ASIGURARII RCA 


Asigurarea de raspundere civila auto are un scop bine definit: cel pagubit sa primeasca in mod obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs evenimentul. In acest fel, asigurarea  este atat in interesul celui care a suferit paguba, cat si al celui care a fost vinovat de producerea sa. 

Se poate intampla ca, doar dintr-o mica neatentie la volan, un conducator auto sa produca daune de o valoare ridicata, astfel incat sa nu fie capabil sa le suporte din bugetul propriu, ceea ce ar duce la litigii, uneori de lunga durata si cu costuri mari, sau ar atrage alte tipuri de sanctiuni asupra sa.

Despagubirile se platesc si atunci cand cei care au fost prejudiciati nu au domiciliul, sediul sau resedinta in Romania. In cazul in care conducatorul autovehiculului care a produs accidentul este alta persoana decat proprietarul, compania de asigurari suporta despagubirea in baza RCA-ului.

Incepand cu 2012, limitele de despagubire pe RCA sunt:

- pentru pagube materiale - 1.000.000 EUR/eveniment
- pentru vatamari corporale si deces 5.000.000 EUR/eveniment

 

Cum se incheie o asigurare CASCO?

Important este sa discuti cu un  broker care stie produsele disponibile pe piata si iti intelege foarte bine nevoile in legatura cu  serviciile, service-urile cu decontare directa, pretul, suma asigurata, riscurile acoperite, fransizele.

Pe baza datelor tehnice ale masinii si pe baza datelor proprietarului, sistemele electronice de cotare ale companiilor de asigurari vor calcula valoarea de nou, suma asigurata si cotatia de prima.

Pentru calculul unei oferte sau pentru emiterea politei sunt necesare o copie a cartii de identitate si a talonului, buletinul sau CUI-ul persoanei asigurate.

Este esential sa stii ca aceste acte trebuie sa le ai in original in cazul unei daune, iar daca le-ai pierdut pe parcurs trebuie sa anunti compania de asigurari, de la care ai o asigurarea casco imediat ce ai aflat. In caz contrar, in special la furt, risti sa nu primesti despagubirea (exista excludere in conditiile de asigurare).

Elementele esentiale intr-o polita casco

Suma asigurata – este valoarea la care iti este asigurata masina pe o polita casco. Se calculeaza pornind de la valoarea de nou din care se scade un coeficient de uzura. Deoarece acesti coeficienti variaza destul de mult de la asigurator la asigurator, sumele asigurate vor fi diferite in ofertele companiilor de asigurari.

Fransiza reprezinta partea din dauna pe care o suporta beneficiarul politei de asigurare. Exista mai multe tipuri de fransize:

  • fransize la daune partiale si la dauna totala
  • fransize fixe sau procentuale (din suma asigurata sau din dauna)
  • fransize pe grupe de riscuri – avarii, furt, vandalism etc.

Un consultant al brokerului iti va putea explica ce varianta de fransiza sa alegi, in functie de nevoile tale.

Prima de asigurare este stabilita in functie de datele masinii, ale proprietarului si a clauzelor suplimentare pentru care se opteaza. Aceasta poate fi achitata integral sau in rate.

Inspectia de risc se efectueaza de catre reprezentatul asiguratorului sau broker-ului prin care inchei polita CASCO. Eventualele daune preexistente trebuie pozate separate si specificate in raportul inspectiei de risc.

Lista de unitati service cu decontare directa – fiecare asigurator are mai multe unitati service auto cu care are conventii de colaborare in baza carora ofera clientilor decontare directa (de obicei pe baza unui accept de plata prealabil). Este foarte important sa verifici daca in lista asiguratorului exista unitati service in care doresti sa iti repari masina.

ATENTIE!

  • Asigura-te ca datele de pe polita au fost scrise corect de catre cel care a incheiat polita, in special seria de sasiu si CNP/CUI ale asiguratului;
  • Scadentele ratelor si data de expirare sa fie calculate si inscrise in polita in mod corect.