instanta a decis falimentul astra asigurari
Tribunalul Bucuresti a aprobat joi, 3 decembrie 2015, cererea de faliment a companiei ASTRA Asigurari, la trei luni dupa ce solicitarea a fost inaintata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Decizia nu este definitiva.
ASF a anuntat, in august, retragea autorizatiei de functionare a ASTRA Asigurari si intrarea in procedura de faliment a societatii, in conditiile in care timp de 18 luni nu a putut fi redresata si nu a atras niciun investitor strategic.
Ulterior, Autoritatea de Supraveghere Financiara a depus la Tribunalul Bucuresti cererea de deschidere a procedurii de faliment a companiei ASTRA Asigurari, in data de 8 septembrie 2015, la o zi dupa ce ASTRA a inregistrat, la Curtea de Apel Bucuresti, o cerere pentru anularea deciziei ASF.
Tribunalul Bucuresti a amanat de mai multe ori luarea unei decizii in dosarul privind falimentul ASTRA Asigurari, ultima data pe data de 23 noiembrie 2015. Anterior, in data de 11 noiembrie a.c., instanta a respins cererea ASTRA Asigurari de suspendare a dosarului de faliment.
Prima amanare a fost anuntata de Tribunalul Bucuresti pe data de 12 octombrie, urmata de cele din 26 octombrie si 9 noiembrie. De asemenea, Curtea de Apel Bucuresti a respins, pe 15 octombrie, cererea actionarilor ASTRA Asigurari de a suspenda decizia ASF din august 2015, privind declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare a societatii.
ASTRA Asigurari avea, la finele lunii iunie a.c., 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile, potrivit ASF. Compania este controlata de omul de afaceri Dan ADAMESCU prin intermediul firmelor The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider (circa 90% din totalul actiunilor).
Conform legii, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment in limita plafonului legal, respectiv 450.000 lei/creditor de asigurare.
Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat ca a incheiat, conform prevederilor legale, procesul de transfer al dosarelor de dauna, al contractelor de asigurare si al bazelor de date de la Societatea de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. Astfel, FGA a preluat, la data de 1 octombrie 2015, un numar de 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare. Dar Fondul va putea incepe platile numai dupa o decizie definitiva a instantei.
FGA a publicat o lista a punctelor de constatare a daunelor, fiind formata, la finele lunii octombrie 2015, din 14 puncte, din care doua sunt in Bucuresti. Restul sunt in judetele Ilfov, Prahova, Iasi, Cluj, Brasov, Dolj, Constanta, Covasna, Harghita, Timisoara si Vrancea. Lista se afla in curs de actualizare.
Conform Fondului, persoanele care au depus cerere pentru deschiderea de dosare de dauna la FGA vor fi contactate telefonic, in ordinea depunerii cererilor, in vederea stabilirii zilei si orei pentru constatare.
Sursa Stire: www.1asig.ro