de ce dau clientii in judecata companiile de asigurari?

OpenLaw: De ce dau clientii in judecata companiile de asigurari?


Principalele motive pentru care companiile de asigurari sunt date in judecata de clientii lor sunt, in primul rand, refuzurile de despagubire, conform lui Mihai NEACSU, Avocat asociat coordonator in cadrul Neacsu & Asociatii.

"In cazul celor mai frecvente polite, cele RCA si CASCO, un numar foarte mare de cauze ale litigiilor provine din refuzul de despagubire ca urmare a neagreerii de catre asigurator a devizului de reparatie, in lipsa unei conventii intre asigurator si reparator si in conditiile in care normele RCA permit asiguratului sa apeleze la orice reparator autorizat, nu doar la cei agreati de catre asigurator", a declarat Mihai NEACSU.

Din punct de vedere juridic, cele mai importante probleme ale asiguratorilor sunt acelea de a impune instantei juridice procedurile proprii de solutionare a unui dosar de dauna. Mihai NEACSU a dat exemplu si metodele folosite de asiguratori pentru stabilirea vinovatiei propriului asigurat, pentru calculul valorii ramase in cazul unei daune auto totale sau pentru determinarea unei fraude. 

"Devine necesar ca instanta de judecata sa constate opozabilitatea fata de asigurati a conditiilor de asigurare, a conventiilor intre asiguratori sau intre acestia si terte parti precum reparatorii autorizati. Apar astfel dificultati ale asiguratorului de probare a pretentiilor sale si nevoia de a recurge la probe precum interogatoriul sau expertiza judiciara, care pot fi administrate numai de catre instanta de judecata si genereaza durate si costuri mai mari ale proceselor in instante. Chiar si dupa obtinerea de titluri executorii, exista dificultati de recuperare a prejudiciului din cauza incapacitatii de plata a debitorului vinovat de producerea evenimentului asigurat."


Sursa Stire: 1asig.ro