carpatica asig intra in faliment

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară va decide mâine soarta societății de asigurări a milionarului sibian Ilie Carabulea. Aproape sigur, Carpatica Asig va urma calea falimentului, în condițiile în care inclusiv un raport al Deloitte arată că varianta lichidării presupune costuri cu 150 de milioane de lei mai mici decât continuarea stării de rezoluție. 

De altfel, sursele Profit.ro spun că raportul furnizat membrilor consiliului de către specialiștii sectorului asigurări din ASF recomandă falimentul. Ședința Consiliului va avea loc mâine, de la ora 13.

Potrivit estimărilor din raportul Deloitte, Fondul de Garantare a Asiguraților ar urma să cheltuiască în jur de 650 de milioane de lei pentru despăgubirea clienților Carpatica Asig și a terților păgubiți de aceștia. În cazul în care s-ar alege varianta continuării procedurii de rezoluție, costurile ar urca spre 800-900 de milioane de lei, în condițiile în care FGA ar trebui să recapitalizeze din resurse proprii Carpatica Asig.

Estimarea Deloitte este una maximală, iar experiența Astra Asigurări arată că ar putea fi vorba despre sume mult mai mici. După cum a mai arătat Profit.ro, cu doar 3 zile înainte de expirarea termenului legal, peste 20.000 de dosare de daună de la Astra au rămas nerevendicate. Aceasta înseamnă că FGA va plăti cu 250-300 de milioane de lei mai puțin decât estimase inițial, adică circa 400 de milioane de lei față de 700 de milioane de lei.

Dimensiunile falimentului Carpatica Asig sunt sensibil mai mici decât cele ale Astra Asigurări, ceea ce poate sugera că și estimările Deloitte sunt exagerate. Potrivit informațiilor Profit.ro, la Carpatica Asig există în acest moment în jur de 26.000 de dosare de daună. Valoare medie a daunei pe un astfel de portofoliu este de 1.500 de euro.

Spre comparație, Astra a intrat în faliment cu peste 57.000 de dosare. În plus, aproape toate dosarele de la Carpatica sunt din polițe RCA, spre deosebire de Astra unde au existat inclusiv cazuri complexe din domeniile maritim sau aviație.

Aflată în rezoluție de la începutul acestui an, după ce anterior se aflase în redresare timp de doi ani, Carpatica Asig a pierdut orice șansă de salvaredupă ce singurul investitor interesat a fost respins de către ASF pentru că nu a putut demonstra că are capacitatea financiară pentru a redresa Carpatica Asig.

Lichidarea Carpatica ar fi al treilea faliment din asigurări decis în ultimii doi ani. Percedente au fost cel al Astra Asigurări și cel al Forte Asigurări, despre care Profit.ro a scris în premieră.
  
Ca și în cazul Astra, Consiliul ASF va decide doar ridicarea licenței Carpatica Asig și formularea unei cereri de faliment către o instanță, probabil Tribunalul Sibiu, având în vedere că acolo este înregistrată compania. Starea de faliment va fi confirmată abia după ce Tribunalul și instanța de apel vor constata insolvența.

Ulterior, Fondul de Garantare a Asiguraților va demara procedurile de despăgubire. În cazul Carpatica Asig va fi vorba aproape exclusiv de șoferi loviți de clienți cu RCA la Carpatica, în condițiile în care polița auto obligatorie reprezintă peste 93% din portofoliul societății. Păgubiții, considerați creditori de asigurare, va trebui să depună cereri de despăgubire la FGA. Cererea va fi analizată de o comisie de specialitate. Păgubiții vor primii maximujm 100.000 de euro.

Cu un capital social de 24,3 milioane de lei, Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib. Acțiunile asigurătorului sunt deținute de omul de afaceri Ilie Carabulea, prin Atlassib Sibiu - 93,27% și Transcar Sibiu – 6,65%, și de Corneliu Tănase - 0,08%, potrivit datelor companiei.

În 2015, subscrierile Carpatica Asig au crescut cu 5,4%, la 583,72 milioane de lei, iar daunele plătite cu 9,4%, la 380,9 milioane de lei. Compania gestiona la finele anului trecut un număr de 1,023 milioane de polițe, majoritatea RCA, de la 1,083 milioane la 31 decembrie 2014. Pierderile asigurătorului au crescut anul trecut de la 45,6 milioane de lei în 2014 la 204,4 milioane de lei la finele anului trecut.


Sursa Stire: PROFIT.RO