atentie la rca!

City Insurance s-a angajat să ia pana la 31 martie o serie de masuri privind îndeplinirea condiţiilor de lichiditate si solvabilitate impuse de legislatie, astfel ca Autoritatea de Supraveghere Financiara asteapta acest termen pentru o decizie privind compania.

Carpatica Asig, aflata de peste un an si jumatate sub un plan de redresare financiara, nu a indeplinit nici macar termenele intermediare impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si ar putea intra in mecanismul de rezolutie, ceea ce va insemna in cele din urma preluarea firmei de catre un administrator, a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu.

EUROINS România Asigurare-Reasigurare S.A  - Consiliul Autoritătii de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât în sedina din 14 octombrie 2015  deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan a societăii, având ca obiectiv restabilirea situatiei financiare în termen de un an.

 

COMUNICAT DE PRESĂ ASF

  • \"Tipărire\"

București, 5 februarie 2016 - Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat, în ianuarie 2016, o amplă consultare cu participanții pe piața asigurărilor, de la asigurători, brokeri, organizații și asociații profesionale, la asociații patronale ale transportatorilor și reprezentanți ai consumatorilor, sub forma unor grupuri de lucru, care să contureze propuneri pentru actualizarea, simplificarea și alinierea cadrului legislativ și normativ pe piața asigurărilor. Scopul acestui exercițiu este tocmai îmbunătățirea calității produselor de asigurare în beneficiul asiguraților, informarea și protecția consumatorilor, transparentizarea și eficientizarea pieței, dar și alinierea la bunele practici ale țărilor europene.

Grupurile de lucru, ale căror componenţă şi direcţii principale de acţiune au fost făcute publice (vezi aici), își desfășoară activitatea sub forma unor reuniuni săptămânale și lucrează pe baza unor ipoteze de lucru ca rezultat al propunerilor tuturor participanților. Aceste ipoteze se centralizează și se asamblează lunar, urmând ca în 3 luni cel târziu să avem conturat un set de propuneri normative și legislative de competența Consiliului ASF și a Parlamentului.

Dintr-un exces de zel, o serie de mijloace media, în principal unele canale de televiziune, pun în dezbatere publică diverse ipoteze, declarații sau păreri personale ale participanților la aceste grupuri de lucru, prezentate ca "acorduri" sau "înțelegeri" și ca ”schimbări” iminente în piața asigurărilor.

Pozițiile oficiale ale ASF sunt stabilite numai de către Consiliu și sunt publicate în urma ședințelor săptămânale, prin comunicatele de presă transmise de fiecare dată.

De aceea, invităm publicul să ia în considerare numai acele proiecte puse oficial în dezbatere publică de către Consiliul ASF - pentru normele secundare, de către Guvern, prin Ministerul Finanțelor Publice, sau de Parlament, prin Comisiile de specialitate - în cazul inițiativelor legislative, pentru care ASF nu are competență. Orice alte știri, opinii sau comentarii în media, unele chiar fără o minimă documentare sau competență, nu numai că sunt neavenite, dar distorsionează inițiativele bune și induc în eroare publicul consumator. Din grijă și respect pentru cei peste 10 milioane de asigurați, ASF se poziționează de partea consumatorilor și susține dezvoltarea unei competiții oneste și sănătoase, care să conducă la evoluții sustenabile și suportabile, în contextul unei piețe stabile și mature.

Piața asigurărilor a înregistrat evoluții pozitive în 2015 (conform datelor provizorii): a fost primul an de creștere după criza financiară (peste 8% per ansamblu , cu un avans chiar de 11% la asigurări de viață), costurile de distribuție urmează în sfârșit o pantă de scădere, rata daunalității s-a comprimat cu peste 5 puncte procentuale, iar rata combinată (cheltuieli şi daune raportate la primele subscrise) – indicator esențial al sănătății industriei - a scăzut substanțial, cu aproape 10 puncte procentuale față de anul precedent, dar încă rămâne supraunitară (118%). Toate aceste progrese ne dau încrederea că piața se așează pe baze sănătoase și solide.