astra are conturile blocate ňči va plńâti cnadnr suma de 95 mil. lei Ńżn baza executńârii unei poliň│e

Astra Asigur─âri va pl─âti CNADNR în perioada urm─âtoare suma de 95 milioane de lei, în baza execut─ârii unei poli┼úe, dup─â ce mar┼úi toate conturile asigur─âtorului au fost blocate în urma declan┼č─ârii procedurii de executare silit─â prin înfiin┼úarea popririi asupra acestora.

"CNADNR a ob┼úinut în justi┼úie o hot─ârâre judec─âtoreasc─â definitiv─â ┼či executorie care a oblig─â Astra la plata sume de 95 milioane de lei, în baza unei poli┼úe. KPMG, în calitate de administrator special al societ─â┼úii Astra Asigur─âri, a informat ASF c─â un executor judec─âtoresc a blocat mar┼úi conturile Astra prin înfiin┼úarea popririi asupra acestora. În perioada urm─âtoare, Astra va efectua plata acestei sume. Astra a atacat sentin┼úa prin recurs, care nu s-a încheiat", a declarat pentru MEDIAFAX prim-vicepre┼čedintele Autorit─â┼úii de Supraveghere Financiar─â (ASF), Cornel Coca-Constantinescu.

ASF a anun┼úat, printr-un comunicat, c─â a audiat ┼či dezb─âtut informarea KPMG cu privire la declan┼čarea urm─âririi silite de c─âtre BEJ Tranc─â Bogdan Ovidiu în favoarea creditorului CNADNR, respectiv declan┼čarea procedurii de executare silit─â prin înfiin┼úarea popririi asupra tuturor conturilor.

În octombrie 2014, Curtea de Apel Bucure┼čti a respins apelul Astra Asigur─âri împotriva unei sentin┼úe a instan┼úei din decembrie 2013 prin care asigur─âtorul a fost obligat s─â pl─âteasc─â CNADNR aproape 95 de milioane de lei.

La finele anului 2013, Tribunalul Bucure┼čti a admis cererea de chemare în judecat─â formulat─â în martie 2013 de CNADNR în contradictoriu cu Astra ┼či a obligat compania de asigur─âri la plata c─âtre CNADNR a sumei de 93,93 milioane de lei, cu titlu de garan┼úie, ┼či a sumei de 955.749 lei, cu titlu de cheltuieli de judecat─â.

Astra trebuie s─â achite c─âtre CNADNR suma de 93,93 milioane de lei în baza unei poli┼úe emise în favoarea Romstrade, companie aflat─â în insolven┼ú─â, pentru realizarea unui tronson de autostrad─â.

"Curtea de Apel Bucure┼čti a respins apelul formulat de societate ┼či cererea societ─â┼úii de acordare a cxheltuielilor de judecat─â ca nefondate. Hot─ârârea Cur┼úii de Apel Bucure┼čti este definitiv─â, putând fi atacat─â cu recurs în termen de 30 de zile de la data comunic─ârii", se ar─âta într-un document transmis de Astra Bursei de Valori Bucure┼čti (BVB) în octombrie 2014.

Compania a informat c─â î┼či rezerv─â dreptul de a exercita c─âile de atac la decizia instan┼úei.

Preten┼úiile solicitate Astra Asigur─âri în 2.886 de dosare se ridic─â la 1,08 miliarde de lei, din care 151 milioane de lei pentru dou─â poli┼úe emise pentru Romstrade în favoarea Companiei Na┼úionale de Autostr─âzi ┼či Drumuri Na┼úionale din România, reiese din datele asigur─âtorului, prezentate în luna august 2014.

Tot în decembrie 2013, Tribunalul Bucure┼čti a admis cererea CNADNR pentru constituirea de sechestru asigur─âtor pe bunuri ale Astra pân─â la concuren┼úa sumei de 93,9 milioane de lei. În luna aprilie 2014, tribunalul a respins un apel al Astra împotriva sechestrului, ca fiind nefondat.

Astra este cel mai mare asigur─âtor local dup─â nivelul subscrierilor aferente anului 2013. În 2014, compania s-a plasta pe locul 3, dup─â Allianz-┼óiriac ┼či Omniasig.

Cu un capital social de 257,8 milioane de lei, societatea este controlat─â de The Nova Group Investments România SA - 72,754% ┼či Epsilon Estate Provider SRL- 26,289%, al─âturi de mai multe persoane fizice ┼či juridice, cu o participa┼úie reprezentând 0,957% din capitalul social. Cele dou─â societ─â┼úi sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

În februarie 2014, ASF a instituit procedura de redresare financiar─â prin administrare special─â la Astra Asigur─âri, a suspendat dreptul de vot al ac┼úionarilor ┼či conducerea ┼či a numit KPMG Advisory ca administrator special.

Potrivit KPMG, Astra are nevoie de o infuzie de capital de 490 milioane de lei pân─â la finalul anului.

Pân─â în prezent ac┼úionarii asigur─âtorului au adus 65 de milioane de lei la capitalul societ─â┼úii.

La finele anului 2013, compania ocupa primul loc pe pia┼úa pia┼úa asigur─ârilor din România, cu subscrieri de 921,5 milioane de lei ┼či pierderi de 917,3 milioane de lei.


Sursa Stire: Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Fin