asf: euroins va majora capitalul social cu 400 milioane de lei �n urm�toarele 12 luni

Euroins Romania, asigurător aflat în procedură de redresare financiară, își va majora capitalul social cu 400 milioane de lei în următoarele 12 luni, din care 200 milioane de lei până la finele acestui an, operațiune deja aprobată de acționari în luna octombrie, a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

“A fost aprobat planul de redresare financiară, pe termen de un an, a societății Euroins România. Acesta cuprinde un pachet de măsuri ce include și două majorări de capital în sumă totală de 400 milioane de lei, din care 200 milioane de lei până la data de 31 decembrie 2015 (operațiune pentru care societatea a depus, în luna octombrie, documentația la Registul Comerțului), respectiv 200 de milioane de lei în semestrul al doilea al anului 2016”, se arată într-un comunicat al ASF remis joi Profit.ro.

Potrivit ASF, valoarea de 200 de milioane de lei reprezintă cuantumul maxim al majorării de capital prevăzută pentru semestrul al doilea al anului 2016, operatiune necesară pentru restabilirea indicatorilor financiari ai Euroins. "Așa cum se menționeaza și în planul de redresare înaintat ASF, nivelul majorării trebuie să fie direct legat de evoluția performanței eonomice a companiei", a preciza ASF la solicitarea Profit.ro. 

Euroins a intrat în procedură de redresare financiară pe bază de plan în urma unei decizii a ASF din 14 octombrie.

În aceeași zi, Euroins a anunțat că acționarii companiei au aprobat, la 8 octombrie, majorarea capitalului social cu 200 milioane de lei, la 430,5 milioane de lei, prin aport în numerar.

Decizia ASF din 14 octombrie a avut la bază concluziile unui raport de control privind activitatea și managementul financiar al Euroins, care a scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului. 

De asemenea, ASF a constatat, pe baza situațiilor financiare de la 30 iunie 2015, un necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de acționarii societății pentru luna octombrie a acestui an, în contextul cerințelor suplimentare de lichiditate și de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II.

Euroins va transmite lunar către ASF un raport privind stadiul realizării măsurilor pe care societatea și le va asuma prin planul de redresare, potrivit deciziei instituției din 14 octombrie.

“Decizia ASF constituie o măsură prudențială adoptată în scopul redresării financiare a societății și al restabilirii indicatorilor prudențiali. Euroins are în continuare dreptul de a desfășura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate polițele deja emise rămân valabile până la data expirării”, se preciza în comunicatul ASF din 14 octombrie.

ASF a prezentat, la 16 iulie, rezultatele unei evaluări efectuate de auditori independenti la 13 companii de asigurare.

Testul de stres a scos în evidență că Astra, Carpatica, Euroins și Eximasig au un deficit de capital agregat de 356 milioane de euro.

Autoritatea a solicitat Euroins și Eximasig să prezinte, până la 4 august, planuri cu măsurile pe care le vor pune în practică până la 15 octombrie pentru remedierea situției.

Euroins a contestat rezultatele testului de stres.

"Suma menționată în raportul final se referă la situația existentă acum mai bine de un an, respectiv la 30 iunie 2014, iar între timp, Euroins a parcurs câteva etape de dezvoltare, cum ar fi majorarea capitalului social până la sfârșitul anului 2014 și semnarea la începutul anului 2015 a unor noi contracte de reasigurare, programul actual de reasigurare fiind mult mai adecvat dimensiunii și necesităților companiei atât de moment, cât și conform estimărilor. Efectul pozitiv combinat al acestor două măsuri se cifrează la aproximativ 350 de milioane de lei", se arăta într-un comunicat al Euroins dat publicității la 16 iulie.

De asemenea, conducerea Euroins a anunțat intenția de a majora capitalul social cu încă 100 de milioane lei până la sfârșitul anului 2015, existând disponibilitatea dublării acestei sume în cazul în care se va constata un necesar de capital peste estimările curente.

ASF a anunțat, în luna august a acestui an, că a solicitat Euroins completarea unui plan de măsuri transmis pentru remedierea aspectelor negative constatate în urma testului de stres încheiat la 15 iulie.

Asigurătorul a propus ASF majoarea capitalului social cu 200 milioane de lei până la 30 iunie 2016, dar autoritatea a respins măsura ca fiind insuficientă.

“Pe lângă mărirea de capital de 200 de milioane de lei, performanța Euroins Romania s-a îmbunătățit semnificativ în cursul anului 2015, așa cum o arată mai mulți indicatori. Astfel, frecvența daunelor pe segmentul RCA a scăzut cu peste 30%, numărul de petiții depuse la ASF a scăzut cu peste 72%, iar rezerva medie de daună este mai mare decât dauna medie plătită”, spuneau reprezentanții asigurătorului în comunicatul din 14 octombrie.

Societatea a fost înființată în anul 1994 sub denumirea Asitrans, practică numai asigurări generale și este controlată de Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) - 96,54%.

În prezent, capitalul social se ridică la 230,5 milioane de lei.

Primele subscrise în 2014, în valoare totală de 474,4 milioane de lei, au adus Euroins o cotă de piață de 5,9%, situând-o pe locul 8 în topul celor mai mari asigurători din România.

În primele șase luni ale acestui an, societatea a subscris prime în sumă de 361 milioane de lei, în creștere cu 60% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Segmentul RCA reprezintă peste 95% din veniturile societății.


Sursa Stire: PROFIT.RO