asf: euroins va majora capitalul social cu 400 milioane de lei Ńżn urmńâtoarele 12 luni

Euroins Romania, asigur─âtor aflat în procedur─â de redresare financiar─â, î╚Öi va majora capitalul social cu 400 milioane de lei în urm─âtoarele 12 luni, din care 200 milioane de lei pân─â la finele acestui an, opera╚Ťiune deja aprobat─â de ac╚Ťionari în luna octombrie, a anun╚Ťat Autoritatea de Supraveghere Financiar─â (ASF).

“A fost aprobat planul de redresare financiar─â, pe termen de un an, a societ─â╚Ťii Euroins România. Acesta cuprinde un pachet de m─âsuri ce include ╚Öi dou─â major─âri de capital în sum─â total─â de 400 milioane de lei, din care 200 milioane de lei pân─â la data de 31 decembrie 2015 (opera╚Ťiune pentru care societatea a depus, în luna octombrie, documenta╚Ťia la Registul Comer╚Ťului), respectiv 200 de milioane de lei în semestrul al doilea al anului 2016”, se arat─â într-un comunicat al ASF remis joi Profit.ro.

Potrivit ASF, valoarea de 200 de milioane de lei reprezint─â cuantumul maxim al major─ârii de capital prev─âzut─â pentru semestrul al doilea al anului 2016, operatiune necesar─â pentru restabilirea indicatorilor financiari ai Euroins. "A╚Öa cum se men╚Ťioneaza ╚Öi în planul de redresare înaintat ASF, nivelul major─ârii trebuie s─â fie direct legat de evolu╚Ťia performan╚Ťei eonomice a companiei", a preciza ASF la solicitarea Profit.ro. 

Euroins a intrat în procedur─â de redresare financiar─â pe baz─â de plan în urma unei decizii a ASF din 14 octombrie.

În aceea╚Öi zi, Euroins a anun╚Ťat c─â ac╚Ťionarii companiei au aprobat, la 8 octombrie, majorarea capitalului social cu 200 milioane de lei, la 430,5 milioane de lei, prin aport în numerar.

Decizia ASF din 14 octombrie a avut la baz─â concluziile unui raport de control privind activitatea ╚Öi managementul financiar al Euroins, care a scos în eviden╚Ť─â o serie de deficien╚Ťe privind solvabilitatea ╚Öi nivelul capitalului. 

De asemenea, ASF a constatat, pe baza situa╚Ťiilor financiare de la 30 iunie 2015, un necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de ac╚Ťionarii societ─â╚Ťii pentru luna octombrie a acestui an, în contextul cerin╚Ťelor suplimentare de lichiditate ╚Öi de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II.

Euroins va transmite lunar c─âtre ASF un raport privind stadiul realiz─ârii m─âsurilor pe care societatea ╚Öi le va asuma prin planul de redresare, potrivit deciziei institu╚Ťiei din 14 octombrie.

“Decizia ASF constituie o m─âsur─â pruden╚Ťial─â adoptat─â în scopul redres─ârii financiare a societ─â╚Ťii ╚Öi al restabilirii indicatorilor pruden╚Ťiali. Euroins are în continuare dreptul de a desf─â╚Öura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate poli╚Ťele deja emise r─âmân valabile pân─â la data expir─ârii”, se preciza în comunicatul ASF din 14 octombrie.

ASF a prezentat, la 16 iulie, rezultatele unei evalu─âri efectuate de auditori independenti la 13 companii de asigurare.

Testul de stres a scos în eviden╚Ť─â c─â Astra, Carpatica, Euroins ╚Öi Eximasig au un deficit de capital agregat de 356 milioane de euro.

Autoritatea a solicitat Euroins ╚Öi Eximasig s─â prezinte, pân─â la 4 august, planuri cu m─âsurile pe care le vor pune în practic─â pân─â la 15 octombrie pentru remedierea situ╚Ťiei.

Euroins a contestat rezultatele testului de stres.

"Suma men╚Ťionat─â în raportul final se refer─â la situa╚Ťia existent─â acum mai bine de un an, respectiv la 30 iunie 2014, iar între timp, Euroins a parcurs câteva etape de dezvoltare, cum ar fi majorarea capitalului social pân─â la sfâr╚Öitul anului 2014 ╚Öi semnarea la începutul anului 2015 a unor noi contracte de reasigurare, programul actual de reasigurare fiind mult mai adecvat dimensiunii ╚Öi necesit─â╚Ťilor companiei atât de moment, cât ╚Öi conform estim─ârilor. Efectul pozitiv combinat al acestor dou─â m─âsuri se cifreaz─â la aproximativ 350 de milioane de lei", se ar─âta într-un comunicat al Euroins dat publicit─â╚Ťii la 16 iulie.

De asemenea, conducerea Euroins a anun╚Ťat inten╚Ťia de a majora capitalul social cu înc─â 100 de milioane lei pân─â la sfâr╚Öitul anului 2015, existând disponibilitatea dubl─ârii acestei sume în cazul în care se va constata un necesar de capital peste estim─ârile curente.

ASF a anun╚Ťat, în luna august a acestui an, c─â a solicitat Euroins completarea unui plan de m─âsuri transmis pentru remedierea aspectelor negative constatate în urma testului de stres încheiat la 15 iulie.

Asigur─âtorul a propus ASF majoarea capitalului social cu 200 milioane de lei pân─â la 30 iunie 2016, dar autoritatea a respins m─âsura ca fiind insuficient─â.

“Pe lâng─â m─ârirea de capital de 200 de milioane de lei, performan╚Ťa Euroins Romania s-a îmbun─ât─â╚Ťit semnificativ în cursul anului 2015, a╚Öa cum o arat─â mai mul╚Ťi indicatori. Astfel, frecven╚Ťa daunelor pe segmentul RCA a sc─âzut cu peste 30%, num─ârul de peti╚Ťii depuse la ASF a sc─âzut cu peste 72%, iar rezerva medie de daun─â este mai mare decât dauna medie pl─âtit─â”, spuneau reprezentan╚Ťii asigur─âtorului în comunicatul din 14 octombrie.

Societatea a fost înfiin╚Ťat─â în anul 1994 sub denumirea Asitrans, practic─â numai asigur─âri generale ╚Öi este controlat─â de Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) - 96,54%.

În prezent, capitalul social se ridic─â la 230,5 milioane de lei.

Primele subscrise în 2014, în valoare total─â de 474,4 milioane de lei, au adus Euroins o cot─â de pia╚Ť─â de 5,9%, situând-o pe locul 8 în topul celor mai mari asigur─âtori din România.

În primele ╚Öase luni ale acestui an, societatea a subscris prime în sum─â de 361 milioane de lei, în cre╚Ötere cu 60% comparativ cu aceea╚Öi perioad─â a anului trecut.

Segmentul RCA reprezint─â peste 95% din veniturile societ─â╚Ťii.


Sursa Stire: PROFIT.RO