asf a decis deschiderea procedurii de redresare financiara a euroins

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara a EUROINS


Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a hotarat in sedinta de miercuri, 14 octombrie 2015, deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan a societatii EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare S.A., avand ca obiectiv restabilirea situatiei financiare in termen de un an.

Decizia ASF se bazeaza pe concluziile unui raport de control privind activitatea si managementul financiar al EUROINS, care a scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului.

De asemenea, Consiliul ASF a avut in vedere identificarea, pe baza situatiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de actionarii societatii pentru luna octombrie a acestui an, in contextul cerintelor suplimentare de lichiditate si de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II. 


In cel mult 20 de zile de la data comunicarii prezentei decizii, Consiliul de Administratie al EUROINS are obligatia de a depune la ASF planul de redresare care sa includa atat o estimare a resurselor financiare cu care se intentioneaza corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cat si un program de stingere a datoriilor.

Totodata, EUROINS va transmite lunar catre ASF un raport privind stadiul realizarii masurilor pe care societatea si le va asuma prin planul de redresare.

"Decizia ASF constituie o masura prudentiala adoptata in scopul redresarii financiare a societatii si al restabilirii indicatorilor prudentiali. EUROINS are in continuare dreptul de a desfasura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate politele deja emise raman valabile pana la data expirarii", precizeaza ASF.

Subscrierile EUROINS Romania s-au cifrat la 89,62 milioane de euro in primele sapte luni ale acestui an, in urcare cu peste 54% fata de aceeasi perioada din 2014, conform rezultatelor publicate pe site-ul EUROHOLD, grupul bulgar ce controleaza asiguratorul din Romania. Majorarea subscrierilor a fost sustinuta in principal de segmentul RCA, care a totalizat 85,13 milioane de euro, fata de 58,15 milioane de euro in primele sapte luni din 2014.

La finele lunii august a.c., compania EUROINS a anuntat ca printre obiectivele societatii nu se numara majorarea cotei de piata pe segmentul RCA, ci cresterea ponderii asigurarilor non-auto in portofoliu. "In ciuda schimbarilor semnificative din piata din ultimele saptamani, EUROINS Romania nu a constatat o majorare a cotei sale de piata pe segmentul RCA. Aceasta se datoreaza preponderent cresterii tarifelor EUROINS, care au avut loc in ultimul an, si care vor cumula o diferenta pozitiva de peste 20%. Avem ca obiectiv ferm diversificarea portofoliului nostru si de aceea majorarea cotei de piata pe segmentul RCA nu este, sub nicio forma, pe agenda societatii noastre", a declarat Jeroen van LEEUWEN, Chief Operating Officer, EUROINS Insurance Group.

Anterior, presedintele EUROINS Insurance Group, Assen CHRISTOV, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca grupul este pregatit sa mai sustina o majorare de capital de 100 milioane de lei sau chiar 200 milioane de lei, in functie si de cerintele directivei Solvency II.


Sursa Stire: 1asig.ro