numarul locuintelor asigurate obligatoriu a ajuns la 1,69 milioane in ianuarie

Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a ajuns la 1,69 milioane în ianuarie

PAID, compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, avea la finalul lunii ianuarie 1,69 milioane de contracte de asigurare în portofoliu, potrivit datelor de pe site-ul PAID. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, portofoliul PAID a crescut cu 6%, echivalentul a 98.000 de poliţe. Faţă de luna decembrie 2016 însă, portofoliul PAID este în scădere uşoară. Asigurarea obligatorie a casei costă 10 sau 20 de euro pe an în funcţie de materialul din care este construită locuinţa şi acoperă trei riscuri majore: cutremur, inundaţii şi alunecări din teren din cauze naturale. Avand în vedere tariful poliţei şi portofoliul PAID, înseamnă că primele brute subscrise ajung la circa 26 milioane de euro. 

Potrivit legii, toti proprietarii de locuinte din Romania sunt obligati sa isi asigure casa pentru riscurile de catastrofa naturala (cutremur, inundatie, alunecari de teren). Polita se incheie in forma scrisa, fie in mod direct intre PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor) si proprietarul locuintei fie prin mijlocirea societatilor de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa, care au incheiate protocoale de colaborare cu PAID.

Astfel, politele pot fi incheiate direct la PAID (tiparite sau in sistem electronic) sau in orice agentie a celor 12 asiguratori membri ai PAID sau de la agentii acestora sau la oricare alta societate de asigurare care are incheiat un protocol de colaborare cu PAID. Dovada existentei asigurarii obligatorii, in cazul controalelor efectuate de autoritatile abilitate, o constituie polita de asigurare PAD.

Primele de asigurare sunt de 10 sau 20 EUR (in functie de tipul de locuinta) corespondente unor sume asigurate de 10.000, respectiv, 20.000 EUR. 

Potrivit noii legi, NU se pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta la societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa daca nu aveti incheiata in prealabil o asigurare obligatorie PAD.

De asemenea, pentru cele 3 riscuri (inundatie, cutremur, alunecari de teren), persoanele fizice si juridice pot incheia polite facultative de asigurare a locuintei doar pentru sumele asigurate care le exceda pe cele asigurate obligatoriu prin PAD (10.000 respectiv 20.000 euro).


Sursa Stire: ZIARUL FINANCIAR SI BAVARIA BROKER